Bombata 2009.12.06. 15:03

Forrásteremtés

Nem vitás, hogy egy induló vállalkozásnál három költségtényező is felmerül. Az első az alapítási költségeket takarja, a második a forgótőkét jelöli, míg a harmadik az a pénzmennyiség, ami a nyereségesség áthidalásáig szükséges. Ezt összefoglalva akár nevezhetjük kezdőtőkének is. Az elsőt a cégalapítás lezártáig számítjuk, ez tartalmaz minden felmerülő költséget. A második általános tőke, így ennek összege gyakorlatilag a nullától a végtelenig terjedhet, üzleti modelltől függően. A harmadik azonban nagyon is forintosítható, gyakorlatilag az alapján kell meghatározni, hogy mennyi a havi cégköltség (fizetés, rezsidíj, általános havi költségek) és milyen nyereségességi és forgalmi mutatóval dolgozunk-dolgozhatunk. Az elsővel egyértelműen számolnunk kell, ingyen céget alapítani nem lehet. A harmadik magától értetődő, hiszen amíg nem hozzuk stabilan a nyereséget, vagy nincs olyan háttértevékenység amiből a felfutási időszakot finanszírozni lehet, addig legalább nullára kell hozni a céget havi szinten. A három közül egyedül a második az, amin -hangsúlyozom amin- bizonyos szinten meg lehet takarítani, de szigorúan üzleti modelltől függően. Ennek előfeltétele a fizetési kondíciók megfelelő megszabása és a kockázatmentes üzletmenetek lebonyolítása. Ideálisan, az ügyfél fizessen előre, hogy a beszállítók felé történő teljesítés azonnali lehessen. Ezzel megalapozhatjuk saját fizetési morálunkat és hitelességünket is. Mindez azonban hiába, ha nincs pénz. Banki hitelfelvétel egy frissen indult vállalkozás számára ugyanúgy halott ügy, ahogy egy próbaidőt töltő alkalmazottnak. A kormányzatoknak azonban mindenkor jól megfogalmazott érdeke, hogy minél több vállalkozás induljon, még ha ez hozzáállásukból a legkevésbé sem látszik. Számos olyan támogatási program létezik ettől függetlenül, amely az induló cégeknek segítséget nyújthat. Lássunk ezek közül 1-2-t.
Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ Mikrohitel Program http://www.bvk.hu/index.php?m=5668 Alapvetően magas fokú nyereségességet és némi önerőt igényel, de megalapozott tervezettel és fedezettel számos célra felhasználható. Beruházások támogatására indult, de rugalmassága révén forgóeszköz finanszírozásra is igénybe vehető. Középtávú hitelkonstrukció, kamata állandó 8%, ami havonta fizetendő.
Életpálya Alapítvány http://eletpalya.hu/magyar/palyazat/index.html Előre tervezésnél, vagy egy ötlet finanszíroztatásánál nagy segítséget nyújthat. Mentori programmal egybekötött visszatérítendő támogatást nyújtanak. Magam is egyeztettem már velük és a felkészültségük mellett kiemelném a korrektségüket, szinte minden kérdésben rendelkezésre állnak. Ugyan a támogatási programjuk ebben az évben már szünetel, de jövőre várhatóan újra indul, az Év Fiatal Vállalkozója pályázat pedig folyamatos, ami mindenki számára tartogat lehetőségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://indulovallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr681577984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása