Sokszor dobálózunk olyan szavakkal, mint megtérülés, költséghatékonyság, fenntartási költség, mégis a legtöbb esetben, az ezekre épített érvrendszerünket felülírja egy tényező; "dehát ez így drágább, mint a másik" - tehát maga az ár. Keserű a felismerés, de Magyarországon a költségcsökkentésből származó megtérülést, a döntések során körülbelül utolsóként veszik figyelembe, ha egyáltalán megteszik. Pedig egy magas üzemeltetési eszköz, ha mégoly olcsó is, már általában az első hónapban leolvasztja azt az árelőnyt, amivel egy gazdaságosabb termékkel szemben elért. Márpedig megtakarítás, plusz költség nélkül nincs. A legegyszerűbb példa a nyomtatók esete. Adott nekünk egy kis iroda, ahol havi 1000 oldalt nyomtatnak. Vásárolnak egy kis irodai nyomtatót (ideális esetben lézert), 16.000 Ft-ért, amelynek a tonere 1500 oldal kapacitású, és belekerül 12.000 Ft-ba. Ennek a printernek az éves költsége 88.000 Ft lesz, a nyomtatóval együtt 104.000 Ft. Azonban adott egy másik modell, ami bekerülési költségében 24.000 Ft, hozzá a toner 14.000, kapacitása pedig 2.200 oldal. Számoljunk tehát. Utóbbi vásárlása esetén, a nyomtatási költség kicsivel több, mint 76.000 Ft, összköltsége pedig kereken 100.000 Ft. A számokat összevetve, a drágább printer árkülönbözete 2 éven belül megtérül, ezután pedig azonnal megtakarítást hoz az adott cégnek. A példa persze sarkított, abból a szempontból, hogy az árak és a volumenek nem állandók, viszont életszerű, mivel az árak nagyjából követik egymást. Az viszont egyértelmű, hogy az egyszeri árelőny nem jelenthet döntési alapot, összehasonlítás és számítások nélkül. Egy olyan eszköz, mint pl. egy nyomtató esetén, adott több folyamatosan felmerülő költség, így rövid távon is ezeknek a leszorítása kell hogy legyen a cél. Fogalmazzunk úgy, hogy a költségcsökkentés nem más, mint egy matematikai alapokra helyezett, megfontolt technológiai választás.

A bejegyzés trackback címe:

https://indulovallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr61607921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2009.12.19. 20:11:36

"Fogalmazzunk úgy, hogy a költségcsökkentés nem más, mint egy matematikai alapokra helyezett, megfontolt technológiai választás."

Avagy

Bevétel - Kiadás = Neked mennyire jön ki?

Bombata · http://indulovallalkozas.blog.hu 2009.12.20. 15:31:52

@fabos-net: Attól függ, milyen helyzetről beszélünk. Nyilván, sok mindenen lehet megtakarítást elérni, de a spórolás és a költségcsökkentés nem minden esetben ugyanaz. Ha az ember spórol, gyakorta ad lejjebb a minőségből, ha költséget csökkent, inkább beszélünk optimalizációról.

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2009.12.27. 20:52:20

@Bombata: Azt hiszem egyet tudok érteni veled.
süti beállítások módosítása